Gözden kaçırmayın
Powell: Fed'in Bağımsızlığı ABD Ekonomisi İçin Kritik ÖnemdeTürkiye Dolar Cinsinden Borçlandı: 990 Milyon Dolarlık Talep
Hazine ve Maliye Bakanlığı, 13 Mayıs 2026 valörlü ve 10 Mayıs 2028 itfa tarihli dolar cinsinden devlet tahvili ile kira sertifikası ihracı gerçekleştirdi. İhale sonuçlarına göre toplam 990 milyon 236 bin dolar tutarında teklif alındı.
613 milyon 920 bin dolar tutarında devlet tahvili ve 376 milyon 316 bin dolar tutarında kira sertifikası ihraç edildi. Tekliflerin tamamının karşılanması, uluslararası yatırımcıların Türkiye'nin döviz cinsinden borçlanma araçlarına olan talebini gösterdi.
Bankalara Bilgi İletimi Bugün Yapılacak
Devlet İç Borçlanma Senedi (DİBS) ve kira sertifikası almaya hak kazanan bankalara satış tutarları bilgisi, bugün Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Ödeme Sistemleri İhale Sistemi (İHS) vasıtasıyla iletilecek.
Kamu Finansmanında Döviz Stratejisi
Hazine'nin döviz cinsinden borçlanma stratejisi, kamu finansman ihtiyacını karşılamanın yanı sıra döviz rezervlerini desteklemeyi ve uluslararası piyasalarda Türkiye'nin borçlanma profilini çeşitlendirmeyi amaçlıyor. Kira sertifikaları (sukuk) ise İslami finans prensiplerine uygun olarak tasarlanmış yatırım araçları olarak öne çıkıyor.
Bu ihracın, Hazine'nin 2026 yılı borçlanma stratejisinin bir parçası olduğu ve benzer ihalelerin düzenli olarak gerçekleştirildiği biliniyor.
Editör Yorumu
990 milyon dolar tutarındaki tekliflerin tamamının kabul edilmesi, uluslararası yatırımcıların Türkiye'nin döviz cinsinden borçlanma araçlarına olan güvenini yansıtıyor. Bu tür ihaleler, hem kamu finansmanına katkı sağlıyor hem de döviz piyasalarında istikrar unsuru olarak değerlendirilebiliyor. Önümüzdeki dönemde benzer borçlanma araçlarının ihracının devam etmesi bekleniyor.










Yorumlar
Yorum Yap