Kayseri'de Toplu Taşıma Ücretlerine Yüksek Zam
Kayseri'de toplu taşıma ücretlerine yapılan yüksek oranlı zam, vatandaşların ve sivil toplum kuruluşlarının tepkisine neden oldu. 18 Ekim tarihinden itibaren geçerli olmak üzere, kontaksız tam bilet ücreti 25 TL'den 31.25 TL'ye, indirimli bilet ise 13.75 TL'den 17.20 TL'ye yükseldi.
Tüketiciler Birliği'nden Sert Tepki
Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Mahmut Şahin, yapılan zammı değerlendirdi. Zam sonrası vatandaşlardan gelen şikayetler üzerine harekete geçtiklerini belirten Şahin, "Geçtiğimiz günlerde Kayseri'de toplu taşımaya yapılan zamlardan sonra telefonlarımız arama bombardımanına tutuldu. Astronomik bir zam oranı ve bunun sebepleri üzerine gerekli görüşmelerimizi gerçekleştirdik" ifadelerini kullandı.
Toplu Taşımanın Temel Mantığı Bozuldu
Başkan Şahin, toplu taşımanın temel amacına dikkat çekerek önemli bir tespitte bulundu: "Dünyada toplu taşımadaki temel mantık şudur; şahsi bir aracımla gittiğim yere 10 lira harcıyorsam, toplu taşımayla gidiyorsam bu 5 liraya düşmeli. Mantık budur. Toplu taşıma hem ekonomiktir, hem de trafik yoğunluğunu azaltmak için vardır. Ama şu anda Türkiye'de maalesef son zamlardan sonra şahsi araç toplu taşımadan daha ucuz hale geldi."
Zamın Ardındaki Nedenler ve Çözüm Önerileri
Mahmut Şahin, mazot fiyatlarındaki artışın zammın ana nedeni olduğunu kabul etmekle birlikte, oranların çok yüksek olduğunu vurguladı. Yaşanan sorunun çözümüne ilişkin ise şu önerilerde bulundu:
- Elektrikli otobüs dönüşümü: "Bu sıkıntının çözüm mercii aslında belediyeler değildir. Bunu kurtarmak için topluca elektrikli otobüsleri alınıp bütün belediyelere verilmeli."
- Kayseri Büyükşehir Belediyesi'nin yatırımı: "Türkiye'de Kayseri Büyükşehir Belediyesi, güneş panellerine yatırım yapan tek belediyedir. Belki yatırım maliyetleri çıktıktan sonra ciddi bir rahatlama olacak."
Şahin, mevcut durumu özetlerken sözlerini, "Şahsi araç eğer toplu taşımadan ucuzsa burada bir sıkıntı var" diyerek tamamladı.











Yorumlar
Yorum Yap